Activiteiten 2018

23 september 2018, Nijkerkernauw
Een mooie bijdrage kunnen leveren om een familie uit onzekerheid te kunnen halen. Dit samen met 2 gespecialiseerde personen van de brandweer.

Samen met de politie is het lichaam geborgen.

Wij wensen de familie veel sterkte met het verwerken van dit verlies.

Een bijzonder mooi resultaat van de kennisdeling die er vanuit Charon is gedaan. We hebben mensen van de brandweer opgeleid. In deze opleiding laten zien wat je kunt met een eenvoudige fishfinder. De brandweerboot wordt binnenkort vervangen, maar op de huidige boot van de brandweer zit nog een “good old” fishfinder. Hiermee hebben de mannen het slachtoffer waargenomen. Na ’s avonds overleg te hebben gehad over de beelden, kon het niet anders zijn dan de vermiste persoon. Vandaag op het water is dit ook bevestigd. Begin volgend jaar krijgt de brandweer haar nieuwe boot met professionele Garmin apparatuur. Met de skills die nog verder uitgebouwd gaan worden. Kan dit alleen maar gaan leiden tot meer successen.

15 september 2018, Rijn-Scheldekanaal Zeeland
Op 15 september hebben we het zoeken met Reddingsorganistie Zeeland een vervolg gegeven. Hierbij hebben we 2 nieuwe locaties kunnen vaststellen. Eén van deze locaties is door Rijkswaterstaat bekeken en in zekere zin uitgesloten.

Inmiddels heeft ons het bericht bereikt van Angelique Vis-Raas is gevonden. Wij wensen de familie sterkte met het verwerken van dit verlies. (Lees meer…)

9 september 2018, Rijn-Scheldekanaal Zeeland
Na kort contact met Reddingsorganistie Zeeland,  is er besloten om 9 september zowel met sonar als met de duikers van de Dutch Forensic Divers te gaan kijken. Een aantal verdachte locaties zijn afgeboeid en met duikers gecontroleerd. Hiermee hebben we een aantal locaties kunnen uitsluiten.

 

1 september 2018, Goes Zeeland
Reddings Organisatie Zeeland heeft begin dit jaar het waterzoeken bij de hand genomen.
Vanuit Charon-Nederland faciliteren we hierbij in het kader van kennisdelen op gebied van sonar.
Aan de hand van het lesprogramma van Sonar Level 1/Sonar Basis is er vandaag een theorie training gegeven om bewustwording omtrent het gebruik van sonar. Hierbij is nog niet ingegaan op het specifieke gebruik van bepaalde apparatuur. Het voornaamste doel was het werken aan bewustwording.
Binnenkort krijgt deze training een vervolg op het water.

 

Augustus 2018, Styx
In de afgelopen periode is er gewerkt aan onze kleine sonarboot Styx.
Inmiddels is deze voorzien van radarbeugel, verlichting. Styx is nu operationeel en zal in eerste instantie bij oefeningen en klein water worden ingezet.
Styx staat op een Vanclaes boottrailer en is uitgerust met oa een Honda 8PK, Simrad sonar systeem wat totdat er een eigen systeem is gedeeld moet worden met de Tinnsilver en de Blue Marlin. Helaas kunnen we hierdoor niet 2 sonarboten tegelijk inzetten.

Juni/Juli 2018, Kennisdeling
Vanaf het voorjaar zijn we gestart met een aantal kennissessies voor de Veiligheidsregio’s.
We zijn begonnen met brandweer korpsen uit de Veiligheidsregio’s:

  • Gelderland Midden
  • Gelderland Zuid
  • Limburg Zuid

Van deze korpsen verwachten we dat er zo’n 20 personen het Sonar Level 1 certificaat gaan halen.

In de loop van 2019 volgt dan het Sonar Level 2 certificaat.

18 t/m 19 april 2018, eRIC 2018
We zijn 2 dagen in de gelegenheid gesteld de stichting promoten. 18 en 19 april een aantal mooie contacten gelegd en gesproken hoe belangrijk ervaring opdoen en trainen is. De uren sonar ervaring die bij Charon-Nederland aanwezig is, is maar door weinigen te overtreffen. Juist door kennisdeling kunnen we er voor zorgen dat nabestaanden sneller uit de onzekerheid worden gehaald.

14 april 2018, Katwijk aan de Rijn, Honda motor
‘s-Morgens vroeg op weg naar Katwijk aan de Rijn, bij Maritiem Centrum Rijnzicht konden we de Honda motor ophalen die voor het komende jaar onze boot Styx van voortstuwing gaat voorzien. Styx is aankomende week te bekijken op vliegveld Twente bij de eRIC.

 

 

 

10 april 2018, Randmeren
Vandaag met Veiligheidsregio Gelderland Midden een verkenning gedaan en een deel van de randmeren tot in detail in kaart gebracht. Dit ivm met een aankomende regionale oefening. Tijdens deze verkenning nog een aantal wrakjes waargenomen, welke ook in kaart zijn gebracht.

23 t/m 25 maart 2018, Rotterdam, Visma
Tijdens deVisma hebben we van onze sponsor Vanclaes de gelegenheid gekregen de stichting te promoten. Daarnaast konden we natuurlijk ook de nieuwe boot op de Vanclaes trailer presenteren.

7 t/m 11 maart 2018, Amsterdam, Hiswa RAI
Tijdens de Hiswa RAI hebben we van onze sponsor Vanclaes de gelegenheid gekregen de stichting te promoten. Daarnaast konden we natuurlijk ook de nieuwe boot op de Vanclaes trailer presenteren.

24 februari 2018, Amersfoort, Theorie training Sonar Level 1
Vandaag mochten we 4 mensen ontvangen uit veiligheidsregio Gelderland midden. logo_brandweer_zwarte-zwarte_letters_custom_425Aangevuld met 2 duikers, hebben we een mooie bewustwordingsmiddag gehad waarbij de het gebruik van sonar meer is gaan leven. Daarnaast ook de verklaring gevonden waarom je niet altijd op het beeld krijgt wat je zou verwachten.

Deze training krijgt een vervolg op het water. Hierbij wordt de theorie aan de praktijk gekoppeld.

13 februari 2018, Zeewolde, Sonartraining brandweer Nijkerk

Vandaag hebben we onze sonarkennis mogen delen met 2 instructeurs van brandweer Nijkerk. Vanaf de haven van het Erkemederstrand zijn we met de boot vertrokken en hebben de mannen kennis gemaakt met de mogelijkheden van het zoeken met sonar.

Hierbij de nodige tips en tricks gedeeld. Deze training gaat een vervolg krijgen.

25 januari 2018, Amersfoort, Ze zeggen wel eens, achteraf weet je of je gelijk hebt, of niet.

In het vervolg op onze zoekactie van 6 januari 2018. Of eigenlijk we pakken even terug naar 6 januari. (Artikel staat hieronder)

Op het moment dat we de eerste plek gingen afzoeken hadden we een object op sonar.

RomyMet de onderwatercamera zijn we op zoek gegaan. Op enig moment dachten we een lichaam waar te nemen en hebben contact gelegd met de politie. Het mogelijke lichaam had nagenoeg geen contact met de bodem en leek iets te zweven. Op het moment dat de politie ter plaatse kwam hebben we opnieuw geprobeerd een beeld te creëren, maar dat wilde niet meteen lukken. Op dat moment kwam een tweede melding melding van een lichaam en kregen we het verzoek of we vanaf het water wilde ondersteunen. Op dat moment hebben we de locatie verlaten.  En zijn we gaan ondersteunen bij het bergen.

Op de terugweg in de boot begon Romy (Normaal noemen we niet snel namen op onze site) , ik weet zeker dat ik een lichaam heb gezien op de camera. Inmiddels hadden we het object (mogelijke lichaam) waargenomen op een iets andere locatie, een aantal meters stroom afwaarts. We hadden nog een stukje te varen naar de trailerhelling, dus het gesprek ging nog even door. Romy wist het zeker. Dan vertel je dat de kans dat er 2 lichamen in het water liggen op 150 meter uit elkaar wel heel klein is. Eigenlijk onmogelijk.

RomyIk werd eigenlijk voor de keuze gezet om de volgende dag opnieuw te gaan kijken. Ook daarvan heb ik uitgelegd dat dit eigenlijk niet kan. Heel Weesp heeft meegeleefd in de zoektocht naar Oskar. Dan is het niet gepast dat wij de dag nadat hij is gevonden opnieuw daar gaan zoeken. Op basis van de waarneming zei ik tegen Romy: “gezien de diepte en temperatuur verwacht ik dat als het een lichaam is, deze binnen een week boven komt.”

Gisteren kreeg ik een bericht dat er op 13 januari in het Amsterdam Rijnkanaal een lichaam is geborgen, een week erna. Heeft Romy dan toch gelijk gehad? We zullen het nooit weten.

Wat we wel weten is dat we in de toekomst alle beelden gaan opnemen zodat we altijd weer kunnen terugzoeken.


6 januari 2018, Weesp, Vermissing Oskar van Alphen.

Oskar van AlphenEen bijzondere start van de dag. Begonnen met wat tegenslagen. Daarna zijn we constructief aan de gang gegaan. 2 boten met honden aan het werk (Reddinghonden-SOS) en 1 boot met sonar en onderwatercamera (Charon-Nederland).

Op aangeven van de honden, hadden we 3 mogelijke locaties. Met sonar hadden we tot 2 mogelijke locaties kunnen elimineren. Een vastliggend object op de bodem en een zevend object op ongeveer 1 meter onder het wateroppervlak.

IMG_6639Op het moment dat we de eerste locatie met de onderwatercamera aan het  bekijken waren, kwam de melding dat op de tweede locatie waar we op sonar een zwevend object hadden waargenomen mogelijk een lichaam was gezien.

De tweede locatie bleek een lichaam te zijn, vermoedelijk het lichaam van Oskar van Alphen. Samen met RH-SOS hebben we de politie kunnen ondersteunen met het bergen van lichaam.

Wij wensen de familie veel sterkte met het verwerken van dit verlies.